Onlangs was ik op stagebezoek bij een studente Office Management van de Karel de Grote Hogeschool, waar ik deeltijds werk. Ik kreeg er van de begeleider een lofzang over onze stagiaire te horen, wat altijd veel plezier doet. Een discrete, zelfstandige werker die zich geweldig geïntegreerd had in het team en echt een meerwaarde bleek voor de organisatie. Fijn! Eigenlijk was er maar één verbeterpunt: haar taalgebruik. Of moet ik eerder zeggen: haar onverzorgde spreektaal en schrijftaal.
Onverzorgde spreektaal en schrijftaal?
Niet dat de studente weleens in scheldtirades uitbarstte of het jargon van de sector niet beheerste. Nee. In haar gesproken taal sijpelde te veel dialect door, zei de begeleider, ze communiceerde in een soort onverzorgde spreektaal en schrijftaal. Ja, ook wat ze schreef, was eerder (onverzorgde) spreek- dan schrijftaal. Jammer, vond hij dat, want het deed afbreuk aan haar knappe werk. Mensen konden zich misschien vergissen en haar niet naar waarde schatten, omdat die tussentaal haar ondermijnde. Een boeiend werkpunt, vond ik dat, dat me na aan het hart ligt. Ik weet hoeveel belang we hechten aan professionele communicatie en correct Nederlands in de opleiding. Konden we daar misschien nieuwe aandachtspunten introduceren? Ik vroeg naar voorbeelden, maar die waren er niet meteen.
Kriebels om bij te sturen
Niet veel later was ik met de stagiaire zelf in gesprek. En lagen de voorbeelden tot mijn verbazing voor het rapen. Want inderdaad, deze jongedame is klaar voor de arbeidsmarkt en komt erg aangenaam en professioneel over, maar een taalliefhebber zal struikelen over de vele foutjes. Beter als, het enigste, belangrijk voor klanten te kunnen helpen, hun kunnen er niks aan doen. Het begon te kriebelen om bij te sturen, maar ik hield me in. Voor alles is er een juiste tijd en plaats.
Kan ik jouw taalgebruik bijsturen?
Is voor jou het moment aangebroken om die kleine foutjes uit je taalgebruik te halen en je communicatie professioneler te maken? Je onverzorgde spreektaal en schrijftaal naar een hoger niveau te brengen? Heb je misschien niet eens een idee waar het misloopt, maar krijg je soms te horen dat je taal verzorgder kan? Wij nemen het samen onder de loep en doen er wat aan. Bel of mail me meteen. Zo is die lofzang binnenkort een feit.